בואו נדבר על טיפול רגשי לילדים. מה המשמעות של טיפול ? מתי אנחנו מחליטים שזה נחוץ? ואיך מוצאים מי מתאים לילד שלי? לאחרונה פונים אליי הורים רבים ושואלים אם טיפול באומנות זה מה שהילד שלי צריך? האם האומנות, היא הכלי הנכון? כל אלו הן שאלות נכונות וחשובות. אני אוהבת את ההורים שמאתגרים אותי בשאלות, חוקרים ומבררים. ברור לי שהורים ששואלים שאלות הם אלו שיהיו מגויסים לתהליך מאוחר יותר. מחויבות הורים חשובה מאוד להצלחת התהליך, ובלעדיהם הטיפול לא יהיה אפקטיבי. שאתם פונים למטפל/ת באומנות אתם צריכים לראות אם יש כימיה, בינכם בינה ולילד. אומנם הקשר העיקרי הוא בין המטפל/ת- לילד, אבל הקשר הורים – מטפל/ת לא פחות חשוב ומחייב. האם אתם מסכימים אם גישת הטיפול? האם נעשה ניסיון להתאים את הטיפול למשפחה שלכם? או שנעשה ניסיון לשנות אתכם למודל משפחתי שלא מתאים לכם? הטיפול מתקיים בחדר הטיפול בין המטפל/ת לילד/ה והורים צריכים להאמין בתהליך, ולסמוך על האדם שעובד עם הילד/ה. אם אין אמון ואין תקשורת אז לא יהיה תהליך אפקטיבי ומועיל. טיפול רגשי הוא תהליך שצומחים ממנו, ואם אתם מרגישים שאתם מיואשים ומתוסכלים אז משהו איננו תקין.
ההורים יודעים שהילד זקוק לטיפול רגשי הרבה לפני שהסימנים מהסביבה מגיעים, אבל מתקשים להודות בכך. שאנחנו נקראים לבית הספר או הילד מבקש עזרה רק אז אנחנו פונים לטיפול, הילד/ה בשלב זה כבר צבר מספר חוויות שליליות והטיפול מתחיל מנקודה שבה הילד מרגיש שצריך לתקן אותו. (במקרה משפט שמטופל אמר לי השבוע) אני שואלת הורים רבים, אם הילד היה זקוק לטיפול רפואי, האם הייתם מחכים? ילדים כמו ההורים רוצים שיקשיבו להם, שיראו אותם. ילדים זקוקים לתיווך הורי, למילה טובה, ולחיזוק, אם ההורים לא יהיו מגויסים ונכונים לבצע שינוי לטובתו של הילד אז הטיפול לא יפתור את הבעיות.
האם האומנות היא הכלי הנכון? יש ילדים שנכנסים לקליניקה שלי ונרתעים מהאומנות כי הם לא יודעים לצייר, או מפחדים שמה שהם יצרו יראה אחרת ממה שהתכוונו. אני מסבירה לילדים כמו שאני מסבירה להורים, התהליך הוא החשוב בעיניי, ולא התוצר. הטיפול קורה בזמן שאנחנו מתכננים, מתאמים ציפיות, מתנסים, טועים, מתאכזבים, ומתרגשים, התוצר הסופי באשר הוא מקבל ערך מחדש כי עבדנו קשה בשבילו. כמו כל דבר בחיים אנחנו מעריכים את מה שעבדנו קשה לקבל, ומה שלא בא לי בקלות. השבוע אנחנו חוגגים את יום המשפחה, אני ממליצה לכל אחד ואחת מאתנו לעצור ולחשוב. לפנות זמן לבלות עם המשפחה שלכם. ליהנות מהזמן שיש לכם, ולייצר חוויות חיוביות לכם ולבני משפחתכם, כל משפחה עם הפעילות שמתאימה להם.